Oman talouden kevätsiivous

Kevät tulee kohisten ja kotona on kevätsiivouksen aika! Auringon alkaessa paistaa huomaamme, että on aika pestä ikkunat ja ripustaa keväiset verhot kotia piristämään. Puutarhan ja terassin kalusteet kaipaavat puhdistusta ja suojaavaa käsittelyä. Talvivaatteet siirrämme kevään edetessä varastoon ja samalla tulee käytyä läpi kevätvaatteet ja -asusteet. Samalla, kun teet kodin kevätsiivousta, tee myös listaa hankittavista tavaroista ja huoltoa tarvitsevista esineistä. Näin saat paremman yleiskäsityksen, mitä tavaroita tulee kevättä ja kesää varten hankkia. Selvitä, kuinka paljon tarvitset rahaa uusien hyödykkeiden hankkimiseen.

Osan tavaroista ja tarvikkeista voit varmasti hankkia myös käytettyinä ja osasta vanhoja tavaroitasi voit saada hyvänkin hinnan myymällä ne eteenpäin. Kodin kevätsiivous on siis yksi osa oman talouden kevätsiivousta. Kun teet molemmat huolella, ovat niin kotisi kuin taloutesikin järjestyksessä.

Listaa tulot ja menot

Kodin tuloista ja menoista kannattaa pitää yhdessä puolison kanssa kirjaa, jotta molemmat tietäisivät, kuinka paljon rahaa on kulloinkin käytettävissä. Listatkaa perheen tulot ja kaikki menot, unohtamatta vuotuisia maksuja. Tehkää laskelmat kuukausitasolla ja näette, milloin rahaa voi laittaa sivuun ja milloin sitä tarvitaan keskimääräistä enemmän.

Talvikuukausina saattavat lämmityskustannukset olla korkeat, kesällä taas lomamatkoilla tarvitaan enemmän rahaa. Niin omiin kuin lastenkin harrastuksiin saattaa toisinaan tarvita paljonkin rahaa ja kun lapset kasvavat, harrastuksissa tarvittavia isompia vaatteita ja uusia varusteita tulee hankkia useinkin.

 

Budjetoinnista apua myös säästämiseen

Kun teet säännöllisesti laskelmat taloutesi tuloista ja menoista, saat selkeän kokonaiskäsityksen siitä, kuinka paljon rahaa on käytössäsi ja kuinka paljon voit laittaa rahaa säästöön. Varaa laskelmiisi pieni summa, jonka siirrät kuukausittain erilliselle säästötilille. Pienistä rahoista kasvaa ajan mittaan huomattaviakin summia, joita voit sitten käyttää vaikkapa lomamatkaan tai uuden auton hankintaan.

Lapsen muuttaessa pois kotoa tai hankkiessa ajokorttia, tarvitaan usein myös vanhemmilta rahallista tukea. Jos olet varautunut siihen jo hyvissä ajoin vaikkapa säästämällä yhdessä lapsen kanssa, ei yhtäkkinen iso kuluerä horjuta perheesi taloutta. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty - sanonta pätee myös säästämisessä ja budjetoinnissa.

Hallinnoi talouttasi viisaasti

Huolellisilla ja säännöllisillä laskelmilla olet aina ajan tasalla talouteesi liittyvissä asioissa. Kun tiedät, kuinka paljon esimerkiksi sähkö maksaa ja millainen sopimus sinulla on sähköyhtiön kanssa, on hintojen vertailu ja kilpailuttaminen helppoa. Eri tuotteiden ja palveluiden hintoja kannattaa vertailla ja hankintapäätökset on hyvä tehdä tehdä vasta vertailujen jälkeen. Päivittäistavaroita ostaessa on hyvä seurata tarjouksia, sillä toisinaan voit säästää pitkän pennin tarjoustuotteita ostamalla.

Harkitse aina, mitä ostat ja mistä ostat.Voi olla, että kalliimpi, mutta laadukkaampi tuote tulee ajan kanssa halpaa tuotetta edullisemmaksi. Hallinnoi talouttasi viisaasti harkiten ja pitkän tähtäimen suunnitelmia tehden. Näin sinulla on tavoitteet, joissa pysymistä pystyt seuraamaan.

Takaisin tiedotteisiin