Älä anna rahan olla esteenä unelmiesi toteuttamiselle

Haaveiletko usein maailmanympärimatkasta mutta ajattelet, ettei sinulla ole siihen varaa? Vai haluaisitko pitää palkattoman puolen vuoden vapaan ja keskittyä harrastukseesi kerrankin ajan kanssa mutta raha tai pikemminkin sen puute on haaveesi toteutuksen esteenä? Älä jätä haaveitasi pelkästään haaveiksi, vaan päätä toteuttaa ne. Näillä kuudella vinkillä saavutat unelmasi.

1. Kirjoita tavoitteesi ylös

Olipa sitten kyseessä unelmiesi matka tai haaveissasi lähteä opiskelemaan uutta ammattia, kirjaa haaveesi ylös paperille. Liitä unelmaan liittyviä kuvia ja ajatuksia muistiinpanoihisi. Tällä tavoin muutat haaveesi konkreettisemmiksi. Pidä lähettyvillä aina kynää, jotta voit tehdä mahdollisia uusia merkintöjä ja tarkennuksia haaveisiisi.

2. Tee suunnitelma

Kun haaveesi ovat kirjattuna ylös, tee suunnitelma, miten voisit tehdä haaveistasi totta. Listaa ylös tekijät, jotka rajoittavat haaveesi toteuttamista ja mieti, kuinka voisit poistaa nämä rajoittavat tekijät. Taloudelliset esteet ovat ylitettävissä, kun teet laskelman tarvittavasta rahasummasta sekä suunnitelman, miten kokoan rahat. Aseta suunnitelmallesi aikataulu ja aikatauluta myös rahan kerääminen. Näin olet jo hyvässä vauhdissa kohti unelmiesi toteuttamista.

3. Lisätienistit

Voisitko tehdä ylityötunteja työpaikallasi korvausta vastaan? Tai voitko käyttää ammattitaitoasi hyödyksi tekemällä projekteja ulkopuoliselle kevytyrittäjyyttä hyödyntäen? Loppukesällä ja syksyllä keräämällä marjoja sekä sieniä ja myymällä ne tuoreina eteenpäin tukku- tai torikauppiaalle voit tienata hyvän tukun rahaa, kaiken lisäksi vielä verovapaasti! Mikäli kotoasi löytyy ylimääräisiä kirjoja, tekstiilejä, vaatteita ja tavaroita, mikset myisi niitä kirppiksillä?

4. Kuluta viisaasti - säästä rahaa

Seuraa kulutustasi listaten ylös kaikki kulut, joita sinulla on. Kirjattuasi kaikki ostoksesi ylös voit miettiä, onko niissä jotain, jota et välttämättä tarvitsisi? Voisitko kuvitella syöväsi enemmän edullisia puuroja ja keittoja? Seuraa tarjouksia ja osta sesongin tuotteita, jolloin et maksa turhasta ja voit laittaa rahaa säästöön. Kun laitat päivittäisistä elämäntapojen muutoksista ylijäävät rahat säästöön, kertyy sinulle pikku hiljaa potti, jonka voit käyttää haaveesi toteuttamiseen.

5. Seuraa ja päivitä suunnitelmaasi

Kun seuraat suunnitelmaasi ja kirjaat ylös, mitä olet jo onnistunut saavuttamaan, pääset askeleen lähemmäksi unelmaasi. Aluksi tavoitteena voi olla ensimmäinen kerätty kymmenen euroa, seuraavaksi 50 euroa ja sitten jo 100 euroa. Samalla näet, miten rahan kerääminen onnistuu ja missä aikataulussa. Tämän perusteella voit myös päivittää suunnitelmaasi. Ehkä löydät keinoja, joilla nopeuttaa haaveesi toteutumista. Haaveesta unelmaksi -projektisi on tässä vaiheessa osa arkipäivää ja muuttuu koko ajan realistisemmaksi.

6. Kohti unelmaa

Kun olet tehnyt unelmasi saavuttamiseen johtavan suunnitelman, olet jo hyvässä vauhdissa kohti tavoitettasi. Jos haaveenasi on matkustaa jonnekin, tutustu erilaisiin matkustusvaihtoehtoihin. Ehkä joku on kirjoittanut matkakokemuksistaan blogissaan ja hyödyt hänen vinkeistään. Saatat löytää edullisia majoitusvaihtoehtoja, lentoyhtiöitä ja saatat keksiä, miten voit matkallasikin ansaita rahaa. Mikäli aiot tehdä jonkinlaisen harrastukseesi liittyvän projektin palkattoman vapaasi aikana, ehkä löydät jonkun sponsorin rahoittamaan projektiasi. Näin sinun ei tarvitse kustantaa kaikkea omasta pussistasi. Lue muiden kokemuksia ja ideoita - niistä on apua matkalla unelmiisi. Jos joku muu on pystynyt toteuttamaan vastaavan unelman kuin sinulla on, sinä pystyt siihen myös!

Takaisin tiedotteisiin